Kategorier
Bilar VW

De första detaljerna om Volkswagens helt eldrivna SUV ID.4

De första detaljerna om Volkswagens helt eldrivna SUV ID.4

ID.4 blir namnet på den andra medlemmen i ID.-familjen och den första fullfjädrade eldrivna SUV:en från Volkswagen.

  • Volkswagens elbilsoffensiv är i full gång. Tillverkningen av ID.3 har startat vid fabriken i Zwickau. I sommar börjar de första exemplaren rulla ut på vägarna.
  • Efter ID.3 följer ID.4. ID.4 är den andra medlemmen i ID.-familjen och den första fullfjädrade eldrivna SUV:en från Volkswagen
  • Praktiska proportioner. ID.4 drar full fördel av elbilsplattformen MEB:s alla möjligheter: fronten är kort, hjulbasen lång och interiören förvånansvärt rymlig.
  • Lång räckvidd. Tack vare den enastående aerodynamiken och de stora batterierna har ID.4 en räckvidd på upp till 500 km (WLTP) mellan laddningarna.
  • Fossilfri och hållbar. Tillverkningen av ID.4 blir koldioxidneutral genom hela värdekedjan.

Nästa steg mot hållbar mobilitet – efter ID.3 följer ID.4

ID.4 är Volkswagens första helt eldrivna SUV och precis som ID.3 kommer den att erbjuda klimatneutral tillverkning och drift. Även ID.4 är baserad på Volkswagen-koncernens speciella elbilsplattform – MEB (Modular Electric Drive Matrix) – och bjuder på samma styrkor som karakteriserar hela ID.-familjen: kompakta yttermått, rymlig interiör, intuitivt handhavande och full uppkoppling.

Allt det här innebär att Volkswagens strategiska elbilsoffensiv nu sjösatts på ett framgångsrikt sätt. Enligt de reviderade planerna ska upp till 1,5 miljoner elbilar på helårsbasis rulla av monteringsbanden år 2025, vilket är betydligt fler än de tidigare planerna.

Konceptbilen ID.CROZZ utvecklar sig till ID.4

Den är säker och progressiv på vägen, alltid uppkopplad, och alltid utsläppsfri – och det mitt i världens populäraste marknadssegment. Volkswagen ger nu en glimt av sin första kompakt-SUV – ID.4 – i form av en kamouflerad version. Den produktionsklara versionen av denna andra modell i ID.-familjen kommer att presenteras senare i år.

Siffran 4 indikerar att den nya modellen hör till kompakt-SUV-segmentet. Den är en direkt efterföljare till ID.3, en bil med vilken Volkswagen öppnat det tredje stora kapitlet i sin historia, efter klassiska ”Bubblan” och Golf. Förkortningen ”ID.” står för intelligent design, identitet och framsynt teknik.

”Open Space” med gott om plats

Den finslipade aerodynamiska karossen på ID.4 skapar en perfekt grund för den revolutionerande MEB-plattformen: fronten på bilen är kort och hjulbasen lång, vilket åstadkommer massor med plats på insidan. Föraren och passagerarna i ID.4 sitter bekvämt i detta ”Open Space” – den luftiga och ljusa kupén.

ID.4 kommer från början med bakhjulsdrift och lite senare även som en fyrhjulsdriven version. Högspänningsbatteriet sitter alltid monterat under passagerarutrymmet för att på så sätt ge bilen en så låg tyngdpunkt och en så välbalanserad fördelning av axelbelastningen som möjligt. Batteriet kan laddas både med växelström och likström, och 3-fas är standard. Beroende på drivpaket har ID.4 en räckvidd på upp till 500 km.

Enkelt handhavande

Förarplatsen i ID.4 är mycket välstrukturerad och så gott som alla funktioner styrs via pekreglage (beröringskänsliga knappar och ytor) eller intelligent röststyrning (med vanligt tal). Volkswagens första helt eldrivna SUV erbjuder sina köpare avancerad säkerhetsteknik och full uppkoppling.

Tillverkningen av ID.4 kommer att ske vid Volkswagens fabrik i Zwickau och är koldioxidneutral genom hela värdekedjan. Volkswagens många lösningar på laddningssidan gör det bland annat möjligt för kunderna att ladda sin ID.4 med grön el.

Volkswagens strategi: Elbilar för alla kunder

Volkswagens elbilsoffensiv har växlat upp och löper enligt plan. Ifjol nåddes viktiga milstolpar på vägen med världspremiären för helt eldrivna ID.3 och med produktionsstarten för elbilsfabriken i Zwickau. Marknadslanseringen av ID.-familjen är det främsta målet för Volkswagen år 2020, och de första exemplaren av ID.3 rullar ut på de europeiska vägarna i sommar.

”We Charge” – ladda i hela Europa

Samtidigt med lanseringen av ID.3, kommer Volkswagen att introducera sin laddningslösning ”We Charge”, vilket ger tillgång till cirka 150 000 laddningsstationer runt om i Europa med ett enda betalkort. Volkswagens kunder kan använda snabbladdningsnätverket IONITY till fördelaktiga priser. Äger man en ID.3 1ST får man en laddningskredit på upp till 2 000 kWh eller 600 euro insatt på sitt We Charge-kort.

Betydande investering för ett betydelsefullt mål

Volkswagen siktar på att inom de närmaste åren vara världsledande inom e-mobilitet. I det syftet investerar Volkswagen 33 miljarder euro totalt i koncernen, varav 11 miljarder euro är öronmärkta för märket Volkswagen. Volkswagen räknar med att producera 1,5 miljoner elbilar på helårsbasis år 2025.

Från år 2021 kommer anläggningen i Zwickau att tillverka 330 000 elbilar per år vilket då gör den till Europas största och mest effektiva elbilsfabrik. Blickar vi internationellt är förberedelserna för lanseringen av ID.-familjen i full gång också i Kina och USA. Förproduktion har redan startat vid anläggningen i kinesiska Anting.

Volkswagen utvecklar affärssegment med anknytning till e-mobiliteten

Som en del av sin elbilsoffensiv har Volkswagen gett sig in i ett antal strategiska affärssegment. Dotterbolaget Elli fortsätter att utveckla laddningsinfrastrukturen och arbetar också med grön el.

Med We Charge kommer Volkswagen att introducera ett eget betalkort som kunderna kan använda runt om i hela Europa för att ladda sin bil vid allmänna laddningsstationer. ID. Charger-laddboxen gör effektiv laddning möjlig hemma. Volkswagen sätter också upp sina egna laddningsstationer tillsammans med återförsäljarna. Totalt 36 000 av dessa laddpunkter kommer att sättas upp hos återförsäljare och på andra ställen i Europa fram till och med år 2025.

På den svenska marknaden erbjuder Volkswagen alla som köper en ny eller begagnad laddbar Volkswagen hos någon av Volkswagens Sveriges auktoriserade återförsäljare ett elavtal med 100 % förnybar el från Jämtkraft – där tre års hemmaladdning ingår.

MEB-plattformen öppen även för andra

Att göra elbilsplattformen MEB tillgänglig även för andra tillverkare är ett banbrytande steg. Ford kommer att vara en av de första biltillverkarna som använder den. Företaget planerar att lansera en MEB-baserad bil i Europa år 2023 och räknar med att sälja minst 600 000 exemplar av modellen de första sex åren.

Tillverkning av battericeller från början av 2024

Volkswagen har också tagit viktiga steg när det gäller utveckling, utprovning och tillverkning av battericeller. Planering pågår för att i början av 2021 börja uppföra en batterifabrik i den tyska staden Salzgitter. Anläggningen kommer att få en kapacitet på 16 gigawatt. Produktionsstarten är beräknad till början av 2024. Med detta i sikte har Volkswagen bildat ett joint venture tillsammans med det svenska företaget Northvolt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *